Fyllningar

Fyllningar

Hur lagar vi tänder?

Att man får karies, hål i tänderna, är fortfarande ett av de vanligaste orsakerna till att man söker hjälp hos tandläkaren.


När vi upptäcker ett hål i en tand, är det viktigaste att förebygga uppkomsten av fler hål. Men när väl hålet finns där, måste det lagas.


Hur gör vi då? I hundra år var amalgam det vanligaste fyllningsmaterialet. Med tanke på att det uppfanns under 1800-talet, var det tekniskt sett mycket bra och välfungerande. Men i takt med bland annat ökat miljömedvetande ansågs amalgam som omodernt och används inte längre av oss.


Om tanden inte är lagad förut och kariesangreppet inte är alltför stort, finns idag utmärkta plastfyllningsmaterial, kompositer. Med dem går det att göra bra och långsiktigt hållbara fyllningar utan att borra sönder tanden. Men att göra en bra kompositfyllning tar lång tid och kräver skicklighet hos tandläkaren. Vi är utbildade och certifierade användare av Bioclear ® system, som innebär fyllningar av hög och tillförlitlig kvalitet.

Om en större del av tanden behöver ersättas, föreslår vi ofta en krona på tanden. En krona tillverkas av våra tandtekniker och matchas i färg och form för att bli så lik den ursprungliga tanden som möjligt.

Image

Mottagning

LIDINGÖ
Agavägen 14
Tel: 08-767 20 70
E-post: epost@karlawagnen.se 

Image